Raspuns la acuzatiile aduse pe internet la adresa mea
In ultima vreme au aparut pe internet mai multe acuzatii la adresa mea. La insistenta unor credinciosi din bisericile baptiste din Romania si diaspora, am acceptat sa fac urmatoarele precizari pentru oamenii care doresc cu sinceritate sa afle adevarul.
I. Cateva precizari in legatura cu natura acuzatiilor
1) Acuzatiile sunt false si au ca scop denigrarea
Biblia afirma ca nu este nimic nou sub soare (Ecclesiastul 1:9). Prin urmare, vorbirea de rau, calomnia si acuzele false nu sunt inventii de data recenta. Ele fac parte din arsenalul de ura al oamenilor care vor sa distruga reputatia si lucrarea altora.
De exemplu, dusmanii profetului Ieremia au apelat la aceasta metoda:
“Atunci ei au zis: ’Veniti sa urzim rele impotriva lui Ieremia! Caci doar nu va pieri Legea din lipsa de preoti, nici cuvantul din lipsa de prooroci. Haidem sa-l ucidem cu vorba si sa nu luam seama la toate vorbirile lui.’”(Ieremia 18:18).
Intr-o postare pe Voxpublica, Dorin Tudoran vorbea despre o anumita categorie de oameni, care
“Îţi pun în gură vorbe pe care nu le-ai rostit; în minte – gânduri pe care nu le-ai avut; în inimă – sentimente pe care nu le-ai nutrit; şi în spinare un “cazier virtual”.
Totul a devenit virtual. Adică, odată lansată în hyperspaţiu, minciuna devine adevăr şi se eternizează.” Excelenta descriere! Merita citit tot articolul.
Dovada ca acuzatorii mei fac parte dintr-o asemenea categorie este faptul ca nici unul dintre ei nu m-a contactat inainte de a scrie ceva rau despre mine. De asemenea, nici unul n-a contactat Biserica Emanuel sau Universitatea Emanuel pentru a verifica temeinicia celor spuse de ei. Ce se poate spune despre acuzele neverificate si neprobate?
Pentru detractorii mei, ura si dorinta de a-mi face rau reprezinta argumentul in baza caruia pot arunca, incalcand orice regula biblica sau de jurnalism responsabil, cu pietre si noroi.
2) Acuzatorii mei isi aroga statutul de acuzatori – judecatori si se ascund in anonimatul virtual
Cei care ma denigreaza pe internet nu ne spun cine sunt, cine le-a incredintat slujba de acuzatori si judecatori si cui dau socoteala de faptele lor. In Biserica Domnului slujbele sunt incredintate unor lucratori in baza calauzirii divine exprimata atat prin convingerea personala a celui in cauza, cat si prin convingerea comunitara a Bisericii. Atat calauzirea cat si calificarea lucratorului sunt verificate cu Scriptura. De asemenea, lucratorul da socoteala de faptele lui in fata constiintei sale, in fata Bisericii si in fata lui Dumnezeu, aici pe pamant, precum si la judecata de apoi.
Este interesant de observat ca acuzatorii mei nu prezinta nici apartenenta lor eclesiala, nici slujba incredintata si nici biserica in fata careia dau socoteala de faptele lor. Ei se auto-propulseaza, simultan, in postura de acuzatori si judecatori. Mai mult, isi prelucreaza acuzatiile dupa bunul plac si pronunta judecata dupa cum le dicteaza interesul. Din continutul scrierilor lor se poate observa cu usurinta ura, violenta verbala si calomnia.
3) Acuzatorii mei detesta teologia baptista conservatoare
Uneori sunt descris ca fiind conservator, alteori ca fundamentalist. Folosirea interschimbabila a termenilor “conservator” si “fundamentalist” ma face sa cred ca acuzatorii mei nu cunosc diferenta dintre cele doua concepte.
Pentru clarificare, doresc sa precizez ca sunt un credincios crestin baptist conservator si ma deosebesc atat in credinta cat si in practica de crestinii seculari, darvinisti, liberali, moderati sau carismatici. Imi plac lucrurile spuse clar, cu subiect si predicat; cu alte cuvinte, la propriu si la figurat, apa predic si apa beau.
Atat din continutul acuzatiilor cat si din stilul folosit se poate desprinde concluzia ca acuzatorii mei detesta si dispretuiesc credinta baptista conservatoare. Ar fi de apreciat o minima dovada de transparenta, din partea acuzatorilor mei, manifestata prin precizarea identitatii lor teologice si eclesiale. Credinciosii evanghelici sunt in mare pericol daca cei care scriu pe anumite site-uri sau bloguri evanghelice nu-si declara identitatea si sursele, deoarece in felul acesta spatiul lor virtual poate fi cu usurinta folosit de dusmanii credintei evanghelice.
II. Cateva precizari referitoare la continutul acuzelor
1) In legatura cu acuzatia ca am fost sau n-am fost apicultor
In perioada comunista mai multi pastori au fost destituiti si hartuiti de autoritatile vremii, dar si-au continuat lucrarea folosind usile pe care Domnul le-a deschis pentru ei. Asa se explica faptul ca unii dintre pastorii destituiti si-au gasit diferite locuri de munca pentru a nu fi acuzati de parazitism. Au muncit acolo unde au gasit un loc potrivit ca sa poata avea libertatea de miscare pentru a predica Evanghelia. Dintre acestia, unii au fost apicultori.
In anii ‘80 am avut mai multe anchete penale datorita faptului ca autoritatile comuniste nu au recunoscut alegerea, ordinarea si angajarea mea ca pastor la Biserica Baptista Nr. 2 din Oradea. In timpul acela, un frate din Biserica mi-a donat cu acte legale mai multe familii de albine si astfel am capatat din punct de vedere legal calitatea de apicultor. Am detinut aceasta calitate timp de cativa ani. Nu a fost nevoie sa folosesc acel act in apararea mea, in timpul anchetei, datorita faptului ca Biserica Baptista Nr. 2 nu a cedat in fata presiunilor de a renunta la contractul de munca incheiat cu mine. Daca totusi ar fi renuntat, nu inteleg in ce consta dilema morala a acuzatorilor mei daca m-as fi folosit de calitatea de apicultor. Eram de drept apicultor si aveam dreptul legal sa ma folosesc de acest lucru.
Prin mila lui Dumnezeu am rezistat la toate acele presiuni si prigoane, nu m-am lepadat de credinta si nici nu mi-am vandut fratii.
Totusi, pentru a vedea integritatea morala a celor care ma acuza, ar fi interesant sa aflam cu ce anume s-au indeletnicit dansii in acea perioada, cum au facut ei fata prigoanelor de atunci si, mai ales, cu ce se ocupa acum.
2) In legatura cu acuzatia de plagiat
Am raspuns acestei acuzatii la momentul aparitiei pe internet.
Care for sau care instanta a stabilit ca am plagiat? Raspuns: Niciuna! N-am publicat nici un curs de morala crestina si nu exista nici o referire la asa ceva in listele mele de lucrari.
Lista lucrarilor publicate de mine se afla in documente oficiale la Universitatea Emanuel, la Ministerul Educatiei si la Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamatul Superior. Se poate verifica daca lucrarile publicate de mine sunt sau nu plagiate.
3) In legatura cu acuzatia de minciuna referitoare la numarul de participanti / decizii din timpul saptamanii de evanghelizare de la Biserica Baptista Emanuel din Oradea, ianuarie 2011
Nu pot spune cu exactitate cati au participat in fiecare seara si cate persoane au luat decizia de a se intoarce la Domnul pentru ca nu dispun de asemenea evidente.
Ce pot afirma cu bucurie si multumire inaintea lui Dumnezeu este ca in fiecare seara sala Bisericii a fost plina, sau aproape plina, de oameni care au venit sa asculte Evanghelia. De asemenea, pot afirma ca in fiecare seara au fost oameni care au primit Cuvantul si s-au intors la Dumnezeu. Aprecierile estimative pot gresi in plus sau in minus.
Cand sala este plina la refuz si cand oamenii stau pe culoare, pe scarile de la balcon, in spatele corului, inclusiv pe platforma amvonului, pe coridoare si in sala de nunti, atunci se poate estima ca numarul celor prezenti trece de 4000. Asa s-a intamplat si la finalul saptamanii de evanghelizare din ianuarie, 2011.
De regula, numarul celor care raspund la predicarea Cuvantului este mai mare decat numarul celor care se boteaza la Biserica Emanuel. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt multi oameni care vin de la alte biserici din Oradea, din alte localitati din judet si chiar din alte judete. Dintre cei care exprima decizia de a se intoarce la Domnul, unii intra intr-o perioada de framantari si amanari, altii se hotarasc sa primeasca botezul in bisericile de unde au venit sau acolo unde au cunoscuti, iar unii raman sa primeasca botezul la Biserica Emanuel. Noi avem numarul exact al celor care primesc botezul la Biserica Emanuel.
Nu i-am spus fratelui Michael Lewis cifre exacte nici despre participanti, nici despre cei care au exprimat decizia lor prin ridicare de mana. I-am spus insa ca in fiecare seara am vazut zeci de maini ridicate, dar nu toti au venit la intalnirea din ultima seara. Numarul total al celor care au ridicat mana in acea saptamana a fost de ordinul sutelor, dar pentru Biserica Emanuel este cert doar numarul celor care raman pentru botez.
Am luat legatura cu fratele Lewis si am inteles ca a fost o greseala de comunicare/intelegere in legatura cu cifrele mentionate de dansul si mi-a promis ca va corecta acel articol de be blog.
4) In legatura cu acuzatia ca sunt un pastor controversat
Contestat de cine sau controversat unde si de cine? In bisericile baptiste din tara si din afara sunt bine primit si greu pot face fata solicitarilor. Agenda mea este atat de incarcata incat, uneori, cu strangere de inima, trebuie sa refuz invitatii venite din partea bisericilor pentru care Hristos a parasit cerul!
Ii sfatuiesc pe detractorii mei sa se lase de practicile defaimatoare si sa-si puna talentele in scopuri ziditoare pentru Imparatia lui Dumnezeu. Este o vreme deosebit de potrivita pentru evanghelizarea personala, pentru plantarea de noi biserici, zidirea de noi cladiri pentru biserici, infiintarea de scoli crestine, gradinite, orfelinate si azile, astfel incat se poate spune ca „mare este secerisul, dar putini sunt lucratorii”.
Se spune ca, de obicei, critici persoana pe care in taina o invidiezi. Am ajuns atat de invidiat incat unii bloggeri nu pot face rating decat pe socoteala mea si se tem ca nu-i mai citeste nimeni daca nu pomenesc numele meu? Persoana mea si numele meu nu sunt vrednice de preocuparile unor jurnalisti care se pretind evanghelici! Exista un alt Nume ce trebuie propovaduit pentru ca „ in nimeni altul nu este mantuire: caci nu este sub cer un alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti” (Fp. 4:12).
Concluzii
In saptamana de evanghelizare de la BBE Oradea, s-a predicat Evanghelia, multi oameni au avut prilejul s-o auda si destul de multi au raspuns. Pentru toate acestea dau slava Domnului. Inteleg insa ca acuzatorii mei nu se bucura de acest lucru. Ei cauta lucruri cu care sa ma discrediteze. Poate ca lucrarea de denigrare le produce un anumit gen de bucurie. Oare aceasta sa fie singura lor bucurie? Biblia spune: “Cel intelept castiga suflete” (Prov. 11:30). De aceea nu pot sa nu intreb, totusi: s-a intors cineva pana acum la Dumnezeu citind scrierile calomnioase ale acestor oameni?
Declar inaintea Domnului ca ii iert pe acuzatorii mei (pe unii dintre ei ii cunosc!), de toate minciunile si calomniile raspandite despre mine in toata lumea. Faptul ca ii iert nu inseamna ca, in absenta pocaintei si indreptarii lor, voi fi de acord ca asemenea persoane sa lucreze la Universitatea Emanuel, la liceul Emanuel, sau la vreo alta institutie crestina, daca mi se va cere votul sau avizul pentru ei.
N-am afirmat niciodata despre mine ca sunt desavarsit, sau ca nu am slabiciunile si greselile mele. Pentru greselile mele ma smeresc si ma pocaiesc inaintea Domnului si inaintea fratilor, potrivit cu invatatura Sfintei Scripturi. Dar numai pentru a da satisfactie detractorilor mei, nu pot sa fiu de acord cu pocainta pentru greseli inventate de dansii si judecate in afara spatiului eclesial.
Cand apare in presa vreo defaimare la adresa mea, incerc sa gust „placerea” despre care apostolul Pavel vorbeste in 2Cor. 12:10 „ … simt placere in slabiciuni, in defaimari, in nevoi, in prigoniri, in stramtorari pentru Hristos”.
Dincolo de ce se vede sau se cunoaste acum, Biblia ne asigura ca la finalul vietii “toti trebuie sa ne infatisam inaintea scaunului de judecata al lui Hristos, pentru ca fiecare sa-si primeasca rasplata pentru binele sau raul pe care-l va fi facut cand traia in trup” (2 Cor. 5:10).
Paul Negrut