Copiii si tehnicile de reproducere 2

Ce optiuni morale are o familie care doreste sa aibe copii, dar care fie din cauza unuia dintre soti, fie din cauza amandurora nu poate avea copii. In calitate de pastor am stat de multe ori fata in fata cu astfel de familii. Dorinta lor de a avea copii nu este numai una de ordin sentimental ci este ancorata in dedicarea de a-si investi viata in copii care sa creasca pentru slava lui Dumnezeu.

In astfel de cazuri, primul pas in consilierea spirituala incepe cu incurajarea familiei sa faca analizele medicale pentru a afla cauzele pentru care nu pot avea copii. Odata facute analizele, este posibil sa fie vorba de afectiuni care pot fi tratate medical si, in urma tratamentului, familia sa poata avea copii in mod natural.

Daca analizele medicale duc la concluzia ca familia respectiva nu poate avea copii in mod natural, atunci pasul urmator in consiliere este constientizarea faptului ca Dumnezeu este atotstiutor. Dorintele si problemele lor sunt cunoscute de Dumnezeu. In Biblie citim ca Dumnezeu a stiut ca Sara, sotia patriarhului Avraam nu putea avea copii (Geneza 15, 16). De asemenea, Dumnezeu a stiut ca Rahela – sotia patriarhului Iacov (Geneza 29:31), Ana – sotia lui Elcana (1 Samuel 1:2) si Elisaveta – sotia lui Zaharia (Luca 1:7) nu puteau avea copii.

Pasul al treilea este constientizarea faptului ca Dumnezeu nu este doar atotstiutor, ci este si atotputernic. El poate face ca Sara si Elisaveta sa aibe copii dupa ce au trecut de perioada biologica a fertilitatii. De asemenea, Dumnezeu poate face ca Ana si Rahela sa aibe copii in perioada biologica a fertilitatii, chiar daca sufera de sterilitate.

Al patrulea pas este rugaciunea. Sotul si sotia sunt incurajati sa aduca inaintea lui Dumnezeu dorintele si piedicile pe care le au in cale. Biblia ne asigura ca Dumnezeu raspunde copiilor lui care se roaga. Raspunsul lui Dumnezeu poate sa fie: DA, NU sau NU ACUM!

Cunosc familii care, dupa ce au primit rezultatele analizelor medicale si au aflat concluzia medicului specialist ca nu vor putea avea niciodata copii in mod natural, s-au rugat si au postit. Dumnezeu le-a ascultat rugaciunea si le-a daruit copii la un inteval relativ scurt dupa ce au inceput sa se roage.

Cunosc, de asemenea, si familii care s-au rugat si au postit si nu au avut copii o perioada foarte indelungata. Apoi, cand aproape ca si-au pierdut speranta, Dumnezeu le-a ascultat rugaciunea si au avut copii. Testul asteptarii este foarte greu. In perioada de asteptare vin foarte multe indoieli si ispite. De aceea este important ca in asemenea perioada, familia sa fie sprijinita din punct de vedere spiritual de Biserica.

Daca raspunsul lui Dumnezeu este NU, atunci familia este incurajata sa accepte faptul ca in suveranitatea si intelepciunea Lui, pentru ratiuni care sunt dincolo de capacitatea omului de pricepere, Dumnezeu a hotarat ca ei sa nu aibe copii. Prin credinta in intelepciunea, bunatatea si dragostea lui Dumnezeu, familia trebuie incurajata sa accepte voia lui Dumnezeu. Ofertele pe care le face lumea medicala cu ajutorul tehnologiile moderne, trebuiesc respinse daca incalca principiile morale ale Scripturii.

O varianta morala din punct de vedere biblic de a avea totusi copii este adoptia. Sunt multi copii care din motive cum ar fi abandonul sau decesul parintilor nu au parte de caldura unui camin unde sa fie inconjurati cu dragoste de mama si tata. Acesti copii pot fi adoptati de catre familiile care nu au copii si crescuti pentru slava lui Dumnezeu. Adoptia este practicata de multa vreme in tarile occidentale si in ultimii ani a inceput sa prinda radacini si in Romania. Cunosc familii crestine din Romania care atunci cand au inteles ca raspunsul lui Dumnezeu la rugaciunile lor de a avea copii este NU, au hotarat sa infieze copii de la orfelinat. Dragostea lor fata de acesti copii abandonati este o ilustratie la scara umana a dragostei lui Dumnezeu fata de omul care datorita pacatului a ajuns orfan in cosmos.

Cand omul experimenteaza dragostea lui Dumnezeu fata de sine, este si trebuie sa fie cat sa-si manifeste dragostea fata de semenul lui. Adoptia este o ilustratie clara a a practicarii dragostei.

Spre deosebire de dragostea exprimata in adoptie, apelarea la tehnicile de reproducere care incalca principiile biblice, reprezinta o incercare a omului de a-si implini dorintele fortand limitele morale stabilite de Creator. Prognoza in acest domeniu este sumbra: aceste tehnici vor atinge in anii urmatori dimensiuni greu de imaginat. Consecintele acestor practici vor confrunta omenirea cu crize morale fara precedent. In fata acestor provocari, crestinii sunt chemati sa fie „sarea pamantului si lumina lumii”.

Pastor Paul Negrut

Reclame

Comentariile sunt închise.