Copiii si tehnicile de reproducere 1

In urma cu cateva saptamani o femeie din Statele Unite a nascut opt gemeni (octupleti). Femeia nu este casatorita si pe langa cei opt mai are inca sase copii. Cazul este amplu mediatizat datorita aspectelor medicale, etice si sociale pe care le ridica folosirea tehnicilor de reproducere..

Din punct de vedere medical, tehnologiile moderne de reproducere pot facilita nasterea de copii in cazul cuplurilor afectate de infertilitatea unuia sau ambilor parteneri, in cazul femeilor singure, sau in cazul cuplurilor de homosexuali sau lesbiene.

Femeia care a nascut octupletii a ramas insarcinata prin intermediul tehnicii cunoscuta sub denumirea de fertilizare in vitro. Aceasta tehnica realizeaza embrionul in eprubeta si apoi il implanteaza in pantecele femeii care doreste sa poarte aceasta sarcina. Fertilizarea in vitro presupune recoltarea in laborator a ovulelor si spermei, patrarea lor in banci speciale de ovule si sperma pentru ca mai apoi, cand apar solicitari, sa se procedeze la fecundarea ovulului in eprubeta.

Datorita faptului ca nu toti embrionii produsi in eprubeta si implantati in pantecele femeii supravietuiesc, medicii specializati in tehnici de reproducere produc si implanteaza mai multi embrionii odata. In cazul in care au fost produsi mai multi embrioni decat au fost implantati, embrionii ramasi sunt fie distrusi, fie congelati si pastrati in banci speciale de embrioni. Daca unii dintre embrionii implantati pot fi respinsi, altii se pot fixa in pantecele femeii si sarcina sa evolueze pana la nastere. Cand se fixeaza un numar mai mare de embrioni avem de a face cu o sarcina multipla: doi, trei, patru sau chiar opt gemeni.

Cu ajutorul tehnologiilor moderne, medicina inregistreaza performante care pe de o parte uimesc, iar pe de alta parte inspaimanta lumea prin consecintele acestor performante. Consecintele etice sunt printre cele mai importante pentru societatea contemporana. Primul aspect etic este legat de indepartarea omenirii de planul lui Dumnezeu cu privire la inmultirea rasei umane. Mai precis este vorba de separarea reproducerii (nasterea de copii) de relatia intima dintre sot si sotie. Acest fapt urmeaza in mod natural unei alte separari: scoaterea relatiei sexuale in afara legamantului de casatorie.

Prin urmare, nasterea copiilor nu mai este rezultatul relatiei de dragoste dintre sot si sotie in cadrul legamantului de casatorie, ci este rezultatul unor tehnici mecanice de recoltare a ovulelor si spermei, de fertilizare in eprubeta si de implantare mecanica a embrionului in pantecele femeii. Moralitatea acestor proceduri trebuie evaluata in lumina urmatoarelor fapte: sperma este recoltata prin masturbare, donatorii de ovule si sperma sunt de multe ori anonimi, viata este produsa in eprubeta, embrionii sunt tratati ca obiecte de tranzactie si nu ca fiinte umane.

Este cunoscut faptul ca viata incepe in momentul fertilizarii, adica in momentul in care a fost realizat embrionul. Din prima clipa, embrionul este o fiinta umana a carei viata are demnitatea si sanctitatea conferite de Dumnezeu. Transformarea embrionului in „obiect” sau „marfa” care poate fi tranzactionata in functie de preferintele oamenilor care sfideaza atat legea naturala stabilita de Dumnezeu in creatie cat si Cuvantul lui Dumnezeu revelat in Sfanta Scriptura.

Pentru acesti oameni, „marfa” obtinuta in laborator poate fi distrusa, congelata, sau vanduta in functie de cererea si oferta de piata. Asa se poate ajunge in situatia in care o femeie singura care doreste sa devina „celebra”, cumpara embrioni si naste 14 copii pe care nu-i poate creste singura; copii care fiind frati de mama, nu vor avea nicioadata un tata adevarat.

Sunt insa situatii, si din ce in ce mai multe, in care sotul si sotia doresc foarte mult sa aibe copii dar nu pot in mod natural. Dorinta lor este intampinata de tehnicile moderne de reproducere care ofera mai multe variante de a avea copii. In fata acestor oferte, trebuie sa ne intrebam: Pana unde poate merge o familie in dorinta de a avea copii, fara sa incalce legile si limitele impuse de Dumnezeu? La aceasta intrebarea vom raspunde intr-o alta meditatie.

Pastor Paul Negrut

Comentariile sunt închise.