Oameni mici cu functii mari, sau sindromul Haman

In cartea Estera intalnim un personaj reprezentativ pentru o anumita categorie de oameni: oameni mici care ajung pe functii mari. Acest tip de oameni se poate recunoaste mai greu la inceput si mult mai usor dupa ce s-au instalat in scaun. De ce sunt identificati mai greu la inceput? Oamenii mici din aceasta categorie -pentru ca sunt oameni mici si de alte categorii – cand sunt pe scaune mici sunt foarte amabili, indatoritori si chiar te fac sa crezi ca au inima de slujitori dezinteresati.  Se confunda usor cu oamenii care au un duh bland si smerit, asa cum se confunda cameleonul cu mediul.

Oamenii mici din aceasta categorie se comporta slugarnic fata de cei de sus, si, cum la inceput sunt jos de tot, se poarta slugarnic si jovial fata de aproape toata lumea, pentru ca, in faza de inceput putini sunt mai jos decat ei. Servilismul lor plin de amabilitate este acompaniat de preocupari simulate fata de binele altora. Si cum lumea noastra este plina de necazuri si frustrari, omul nostru mic are o clientela numeroasa. Cu vremea, devine util celor carora le face servicii aparent dezinteresate, si mai ales atunci cand lasa impresia ca este gata de mult mai mult sacrificiu pentru binele altora (a institutiei, a comunitatii si de ce nu a lucrarii sau a tarii). In felul acesta omul nostru mic incepe sa urce, si urca repede pentru ca toti cei care au fost slujiti de un asemenea om dezinteresat il ajuta sa urce.

Asa se face ca Haman ajunge sus de tot. Odata ajuns sus, Haman este plin de satisfactie cand toti slujitorii se pleaca si se inchina inaintea lui. Haman se simte bine pe scaunul inalt; omul umil de ieri a devenit un oficial in toata cinstea. Nu mai este servil cu robii dintre care s-a chivernisit cu promovarea. Acum este sef si i se cuvin respectul si cinstea neconditionate. Si in jurul lui Haman se aduna repede alti hamani care fac temenele, asteptandu-si implinirea visului de a deveni un Haman mare. Aceasta grupare de hamani poate deveni repede masina de vot, care sa-i ofere lui Haman satisfactia ca masinatiile lui au capatat statutul de hotarari oficiale.

Micimea lui Haman nu s-ar vedea insa atat de clar daca pe lume n-ar exista cate un Mardoheu. Mardoheu il cantareste repede pe Haman si vede ca este mic. Mardoheu il cinsteste pe imparatul adevarat, dar il ignora pe parvenitul cu ifose de imparat. Haman sarbatoreste cand este adulat, dar turba de manie cand este ignorat. „Si Haman a vazut ca Mardoheu nu-si pleca genunchiul si nu se inchina inaintea lui. S-a umplut de manie” (Estera 3:5).

Pentru un om asa de mic si cu un orgoliu asa de mare Mardoheu trebuie eliminat. Haman procedeaza aparent institutional. Spun aparent, pentru ca in realitate pentru Haman institutia este doar o unealta in dosul careia isi ascunde micimea. Orgoliul lui trebuie satisfacut pe scara mare: nu doar Mardoheu trebuie eliminat, ci toata semintia lui . De ce toata semintia? Pentru ca oricand din aceasta semintie poate aparea un alt Mardoheu. Micimea lui Haman trebuie mascata din nou de interesele imparatiei: „Atunci Haman a zis imparatului Ahasveros: <In toate tinuturile imparatiei tale este risipit un popor deosebit intre popoare, care are legi deosebite de ale tuturor popoarelor si nu tine legile imparatului. Nu este in folosul imparatului sa-l lase linistit” (Estera 3:8).

Interesant, pana la Haman nimeni nu a observat ca Mardoheu si ai lui sunt un pericol pentru imparatie. Dintr-o data Haman este cel mai preocupat om de binele imparatiei. Sunt fabricate argumente, invocate abateri, cerute sanctiuni. Nu este nevoie de nici o verificare. Cine ar indrazni sa puna la indoiala onestitatea lui Haman, care este gata sa se sacrifice pe cheltuiala lui pentru binele imparatiei. Haman este neobosit sa duca pedeapsa la indeplinire. Toate procedurile au fost indeplinite dupa planul lui Haman. Un prieten din Germania mi-a spus un proverb: „Cand paduchele ajunge in sacul cu faina se crede morar!”

Dar Haman nu are probleme doar cu Mardoheu si ai lui, Haman are probleme cu Dumnezeu. Desi cartea Estera nu mentioneaza niciodata numele lui Dumnezeu, prezenta Lui si planul Lui razbat de dincolo de istorie. Dumnezeu nu se lasa batjocorit. Mai degraba sau mai tarziu, Haman va fi expus in toata micimea si ticalosia lui. Finalul se gaseste in cartea Estera.

Pentru a nu fi ispititi sa credem ca samanta care produce hamani a ajuns numai la altii, este bine sa ne reamintim ca samanta pacatului este in fiecare urmas al lui Adam. Numai harul Mantuirii ne poate elibera de patima de a deveni hamani. Este adevarat ca lumea fara Dumnezeu s-a umplut de hamani, iar unii s-au capatuit pentru o vreme nu doar in structurile sociale, ci chiar prin spatiul si structurile ecclesiale. Este nevoie de lumina Cuvantului pentru a vedea asa cum se vede  din cer, si de lucrarea Duhului, spre nastere din nou.

Daca esti victima lui Haman, ramai un Mardoheu cu demnitate si cu incredere in Domnul pana la capat. In final, daca esti un Haman la apogeu sau unul pe banca de rezerva, desi este greu pentru Haman sa recunoasca faptul ca este un om mic, intoarce-te la Dumnezeu. In Hristos Domnul este har de mantuire si transformare si pentru astfel de oameni. „Daca ne marturisim pacatele, El este drept si credincois sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nelegiure” (1 Ioan:1:9)


Pastor Paul Negrut

Reclame

Comentariile sunt închise.