Sa nu apuna soarele peste mania voastra

Mania este una dintre cele mai puternice trairi afective si, odata declansata, este foarte greu de controlat. Efectele maniei asupra psihicului si a celor din jurul nostru sunt greu de evaluat. Apostolul Pavel pare sa sugereze ca diavolul este pe faza atunci cand un om este cuprins de manie. „<Maniati-va si nu pacatuiti>. Sa n-apuna soarele peste mania vostra, si sa nu dati prilej diavolului.’ (Ef. 4:26-27).

Este adevarat ca din perspectiva umana, se pare ca unii oameni sunt mai predispusi la reactii colerice, la manifestari puternice de manie, dar din perspectiva biblica, mania este o manifestare sau o roada a firii pamantesti (Gal. 5:19-21). Nu exista nicio scuza pentru nimeni.  Firea pamanteasca pacatoasa este comuna tuturor oamenilor nascuti in rasa adamica si, prin urmare,  se regaseste in forme diferite la toti oamenii. Din multimea formelor de exprimare a maniei, astazi ne vom ocupa numai de forma exploziva.
Unii oameni sunt explozivi, se manifesta violent, necontrolat. In psihologie, acest tip de comportament este incadrat la tulburari dizarmonice de personalitate. In limbajul si observatia cotidiana aceasta forma de manifestare este intalnita la oamenii despre care se spune ca „le sare repede mustarul”.  Din punct de vedere psihologic, aceasta forma de manifestare a maniei este caracterizata drept psihopatie. Din punct de vedere biblic, mania este identificata ca o manifestare a naturii pacatoase, manifestare care deschide usa celui rau.

Regele Saul, dupa ce s-a departat Duhul lui Dumnezeu de el, a avut manifestari necontrolate de manie si de mai multe ori, in criza, a incercat sa-l ucida pe David. In literartura si practica de specialitate sunt frecvente cazurile de manie exploziva sau de comportament cu descarcari de afecte brutale. Adesea, pe fondul unor asemenea crize, apar victime fie in familie, fie pe strada, la petreceri sau la locul de munca.
Oamenii de felul acesta se justifica spunand: „asa sunt eu”, sau, „asa m-am nascut”. Cu alte cuvinte:  „comportamentul meu este justificat genetic, daca nu-ti place, nu ai decat sa rabzi sau sa pleci, pentru ca eu nu ma pot schimba!” Psihologia seculara nu poate obtine eliberarea totala a omului de crizele de manie, de aceea isi propune sa realizeze doar magementul maniei. Tehnicile propuse sunt multiple si numarul specialistilor a crescut aproape exponential in ultima vreme. Rezultatul insa  este escaladarea violentei si instalarea unei culturi globale a violentei ilustrata tot mai pregnant in programele TV.
Biblia aduce o perspectiva diferita asupra cauzelor, manifestarilor si tratamentului maniei. Astfel, cauzele maniei se regasesc in firea pamanteasca pacatoasa. Manifestarile maniei au efect destructiv atat asupra persoanei stapanita de manie cat si asupra celor din jur: famile, colegi, sau persoane care se afla intamplator in preajma. Diavolul pandeste asemenea manifestari pentru a ruina viata celor implicati; agresor si victime. Cand Biblia spune „sa nu apuna soarele peste mania voastra” nu vorbeste despre deprinderea unei tehnici de temperare in probleme de comportament dezechilbrat, ci afirma ca pana seara omul manios trebuie sa obtina eliberarea, vindecarea de manie. Este posibil, oare, ca un om manios sa fie vindecat de manie? Daca da, prin ce metoda?
Metoda biblica este inlocuirea roadei firii pamantesti cu roada Duhului Sfant. „Roada Duhului, dimpotriva, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, crediciosia, blindetea, infranarea poftelor (sau autocontrolul)” (Gal. 5:22). Aceasta trecere de la manifestarile firii la manifestarile Duhului se realizeaza atunci cand omul experimenteaza nasterea din nou. „Daca este cineva in Hristos, este o faptura (creatie) noua. Cele vechi s-au dus; iata ca toate lucrurile s-au facut noi” (2 Cor. 5:17).
Daca esti stapanit de manie, pune corect diagnosticul si urmeaza tratamentul biblic. Nu ai nevoie nici de justificare nici de toleranta celorlati, ci ai nevoie de harul izbavitor al lui Dumnezeu in Hristos Domnul prin Duhul Sfant. Daca ai in preajma oameni cu crize de nervi, ajuta-i sa cunoasca diagnosticul si tratamentul biblic. Transformarea biblica se realizeaza doar prin lucrarea suverana a lui Dumnezeu, lucrare pe care o cerem in smerenie, cu credinta si cu multumire. „Sa nu apuna soarele peste mania voastra!” Nu incheia ziua de astazi tot bolnav de manie si sub influenta celui rau! Asa sa ne ajute Domnul!

Pastor Paul Negrut

Reclame

Comentariile sunt închise.