A fost o seara si apoi a fost o dimineata

Modul in care se succed secventele de timp din Geneza 1 este diferit de modul in care percepem noi acum. Astfel, noi spunem in fiecare dimineata ca incepe o noua zi, iar seara spunem ca s-a sfarsit o zi. In Geneza, relatarea ne surprinde cu exact opusul: „A fost o seara si apoi a fost o dimineata: aceasta a fost ziua intaia”.

Zilelel creatiei incep cu „o seara” si se sfarsesc cu „o dimineata”.

Dupa caderea omului in pacat, „seara” si „dimineata” capata sensuri noi. Psalmistul spune: „seara vine plansul”, dar „dimineata vine veselia iar”. Se stabilesc noi asocieri: astfel, seara este asociata cu intuneric, plans si necazuri, iar dimineata este asociata cu lumina, zambet si veselie.

In aceasta noua asociere, fiecare om are parte de seri multe. Iov spune ca „Omul nascut din femeie are zilele scurte si pline de durere” Cand vine seara necazurilor, omul se intreaba cat de lunga va fi noaptea? Noptile necazurilor nu sunt identice pentru toti oamenii, dar toti oamenii asteapta dimineata. Folosind metafora biblica, oamenii intraba: „strajerule, mai este mult din noapte?”
Multi oameni au parte in vremea aceasta de necazuri – a venit seara peste ei. Pentru unii, acum este noaptea bolilor in trup. Pentru altii este noaptea crizelor de familie, Pentru altii este noaptea in care dusmanii se napustesc asupra lor. Pentru altii este noaptea crizelor materiale – criza financiar-economica.

Daca am socoti zilele dupa tiparul omului <dimineata-seara>, atunci perspectiva este deprimanta: ziua se termina in intuneric, dar Dumnezeu socoteste zilele altfel: „a fost o seara si apoi a fost o dimineata.”

Cu Dumnezeu, zilele se incheie dimineata, in lumina, in bucurie. Cu Dumnezeu in intuneric suferintele nu sunt vesnice; vine dimineata. De aceea Iov poate spune: „Stiu ca Rascumparatorul meu este viu”,Ieremia poate spune ca „binecuvantarile Domnului nu s-au sfarsit, ci se innoiec in fiecare dimineata, Traian Dorz poate spune „nu norul este vesnic.”

Siguranta acestei sperante vine din Cuvantul profetit si implinit: „Totusi intunerecul nu va stapani vesnic pe pamantul in care acum este necaz. Poporul care zacea in intuneric vede o mare lumina…caci un Copil ni s-a nascut, un Fiu ni s-a dat.”

Domnul nostru a fost ingropat seara, dar a inviat dimineata. El aduce dimineata mantuirii, sperantei si biruintei pentru toti cei care se incred in El. Iubitii mei frati, care aveti parte de necazurile noptii, nu va pierdeti increderea in Domnul. Vine si pentru voi dimineata!

Cea mai mare Dimineata va veni atunci cand noaptea istoriei se va sfarsi pentru totdeauna si Domnul, la venirea Lui, va aduce o eterna Dimineata. De aceea, cei rascumparati, aici in Valea Umbrei Mortii, pot canta: „Dincol de zare e-o dimineata, Mai glorioasa, fara sfarsit!”

Pastor Paul Negrut

Comentariile sunt închise.